Οι Κρητικές ελιές έχουν άμεση σχέση με την ιδιαίτερη γεύση του Κρητικού ελαιολάδου. Τόσο η ποικιλία των ελιών που χρησιμοποιούνται, όσο και ο τρόπος καλλιέργειάς τους, είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, όπως αυτό της Κρήτης.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις ελιές της Κρήτης και τη σχέση τους με τη γεύση του Κρητικού ελαιολάδου.
Υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες ελιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ιδιαίτερου ελαιολάδου της Κρήτης. Και δεν είναι ίδιες με τις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εύκολα σε ένα Κρητικό εστιατόριο.
Η κύρια ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται ειδικά για την παραγωγή του Κρητικού ελαιολάδου είναι η λεγόμενη “Κορωνέικη”. Μπορείτε να βρείτε δέντρα με Κορωνέικες ελιές σε όλη την Ελλάδα, όμως το ιδιαίτερο κλίμα και το έδαφος της Κρήτης – ιδιαίτερα των Χανίων – προσδίδουν στις Κρητικές Κορωνέικες ελιές μια ξεχωριστή γεύση, η οποία αποτελεί τη βάση της εκλεκτής γεύσης του Κρητικού ελαιολάδου.
Οι Κορωνέικες ελιές είναι μικρές σε μέγεθος και απαιτείται μεγάλη ποσότητα από αυτές για να παραχθεί 1 λίτρο ελαιολάδου – αλλά το μυστικό εδώ δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Μεγάλο μέρος της γεύσης των ελιών σχετίζεται με τον τρόπο καλλιέργειας, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα μυστικό που παραμένει μέσα στην οικογένεια.
Οι Κορωνέικες ελιές συλλέγονται όταν είναι σχετικά πράσινες. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουν στο Κρητικό ελαιόλαδο που παράγεται από αυτές τη χαρακτηριστική φρουτώδη και αρωματική γεύση καθώς και το χρυσοπράσινο χρώμα τους.
Οι Κορωνέικες ελιές καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Καλαμάτα, η οποία επίσης διαθέτει ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας, όπως της Κρήτης. Θεωρούνται η καλύτερη ποικιλία Ελληνικών ελιών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαιολάδου.
Υπάρχουν και άλλες ποικιλίες ελιάς που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο η Κορωνέικη. Μεταξύ αυτών είναι οι λεγόμενες ποικιλίες Τσουνάτη και Αθηνολιά.
Η διάκριση των ποικιλιών των ελιών που καλλιεργούνται για την παραγωγή ελαιολάδου, και αυτών που καλλιεργούνται για επιτραπέζιες ελιές, χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια στην Κρήτη. Καθώς τόσο οι επιτραπέζιες ελιές όσο και το ελαιόλαδο αποτελούσαν αγαπημένες γεύσεις των αρχαίων Μινωιτών, οι δύο ποικιλίες ελιών καλλιεργούνταν παράλληλα για πολλούς αιώνες στην Κρήτη.
Ίσως το καλύτερο “μνημείο της φύσης”, το οποίο δείχνει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πλούσια ιστορία της Κρητικής ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη, είναι η αρχαία ελιά που έχει βρεθεί στο χωριό Άνω Βούβες, δυτικά της πόλης των Χανίων. Η μνημειακή ελιά Βουβών υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 4.000 ετών και θεωρείται το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες της χαρακτηριστικής γεύσης του Κρητικού ελαιολάδου είναι οι Κρητικές ελιές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, και κυρίως η ποικιλία τους και ο τρόπος καλλιέργειάς τους. Καθώς η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη χρονολογείται από την Μινωική Εποχή, οι Κρητικοί γνωρίζουν σε βάθος τα μυστικά για την παραγωγή των εξαιρετικών ελιών και του εξαιρετικού ελαιολάδου Κρήτης.
Μοιραστείτε το
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όαση Βαρυπέτρου, 73100 Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
Tηλ +30 28210 23940, +30 28210 94896, info@cretaeleon.gr