Γρήγορες και υγιεινές συνταγές με Κρητικό ελαιόλαδο

Οι συνταγές που χρησιμοποιούν το ωμό ελαιόλαδο στην Κρητική διατροφή είναι κυρίως σαλάτες ή συνοδευτικά πιάτα, τα οποία ετοιμάζονται γρήγορα και είναι πολύ υγιεινά. Όλα τα συστατικά σε αυτά τα εξαιρετικά πιάτα είναι φυσικά φρέσκα.

Το ελαιόλαδο βρίσκεται στο επίκεντρο της Κρητικής κουζίνας, ενώ υπάρχουν πολλές και αρκετά δημοφιλείς συνταγές. Πιθανότατα οι δύο πιο γνωστές είναι η χωριάτικη σαλάτα και ο Κρητικός ντάκος.

Χωριάτικη Σαλάτα

Η Χωριάτικη είναι μια από τις πιο διάσημες Ελληνικές σαλάτες και σχεδόν κάθε επισκέπτης της Κρήτης ή της Ελλάδας θέλει να την δοκιμάσει.

Και – όπως γνωρίζουν όλοι – η Χωριάτικη σαλάτα έχει ως βασικό συστατικό το ωμό ελαιόλαδο. Ας δούμε ένα προς ένα όλα τα συστατικά της.

Τα δύο βασικά συστατικά της Χωριάτικης είναι η ντομάτα και το αγγούρι, κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Άλλα συστατικά της είναι το κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, η φέτα και οι μαύρες ελιές.

Από πάνω προσθέτετε λίγη ρίγανη, λίγο ξίδι από κρασί και, φυσικά, το ελαιόλαδο (κατά προτίμηση Κρητικό). Προτείνουμε να τα προσθέτετε με την παραπάνω σειρά, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή.

Η Χωριάτικη σαλάτα είναι ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα, ενώ η ποιότητα του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε είναι εξαιρετικά σημαντική για την τελική γεύση.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Creta Eleon είναι ιδανικό για να φτιάξετε μια υγιεινή, νόστιμη Χωριάτικη σαλάτα στο σπίτι!

Ντάκος, ένα "σήμα κατατεθέν" της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας

Ο ντάκος είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο της Κρητικής κουζίνας.

Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο παχύ κριθαρένιο παξιμάδι της Κρήτης, το οποίο αποτελεί τη βάση του πιάτου. Πάνω του τοποθετείται ντομάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια, και Κρητική μυζήθρα.

Τέλος, από πάνω προστίθεται ρίγανη, βασιλικός (προαιρετικά) και, φυσικά, το γευστικό ωμό Κρητικό ελαιόλαδο που δίνει στον ντάκο τη χαρακτηριστική γεύση του.

Πρόκειται για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα που αποτελεί βασικό κομμάτι της Κρητικής διατροφής εδώ και αιώνες. Ιστορικά, υπήρξε ένα εύκολο, θρεπτικό γεύμα που παρασκευαζόταν σχεδόν σε κάθε περίσταση. Το παξιμάδι, ως βάση του πιάτου, είχε σχέση και με το πλεονέκτημά του να συντηρείται εύκολα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός από την Χωριάτικη σαλάτα και τον ντάκο, υπάρχουν πολλές άλλες συνταγές που χρησιμοποιούν το ωμό ελαιόλαδο. Γενικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό συστατικό της Κρητικής κουζίνας.

Και μην ξεχνάτε πως ένα από τα καλύτερα Κρητικά ελαιόλαδα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα γρήγορα και υγιεινά γεύματα σας, όπως η Χωριάτικη σαλάτα και ο Κρητικός ντάκος, είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Creta Eleon.

Μοιραστείτε το