Γιατί είναι διαφορετική η παραγωγή Κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα Χανιά;

Η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα Χανιά ακολουθεί τον παραδοσιακό Κρητικό τρόπο παραγωγής ελαιολάδου. Στην Κρήτη η παράδοση παίζει μεγάλο ρόλο για την παραγωγή ενός από τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο. Αλλά όσον αφορά στο ελαιόλαδο Χανίων υπάρχει κάτι περισσότερο από μια πλούσια παράδοση.

Εκτός από τον φυσικό τρόπο επεξεργασίας και έκθλιψης των ελιών, σύμφωνα με την Κρητική παράδοση, η περιοχή των Χανίων διαθέτει ένα ιδιαίτερο κλίμα που συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κορυφαίας ποιότητας.

Ας μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Πώς παράγεται το Κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα Χανιά

Το “μυστικό” της παραγωγής του κορυφαίας ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Χανίων έχει σχέση με δύο απλούς παράγοντες: Το μοναδικό κλίμα των Χανίων και τον φυσικό τρόπο με τον οποίο εξάγεται το ελαιόλαδο από τις ελιές.

Τα Χανιά συνδυάζουν το ζεστό κλίμα της νότιας Ελλάδας με το σχετικά βροχερό κλίμα της δυτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι είναι η δυτικότερη περιοχή της Κρήτης.

Αυτός ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ιδανικός για την παραγωγή αρωματικών, φρουτωδών ελιών, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων με το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.

Ο τρόπος παραγωγής του ελαιολάδου από τις ελιές είναι επίσης πολύ σημαντικός για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Στα Χανιά, αλλά και στην Κρήτη γενικότερα, κυριαρχεί η μέθοδος ψυχρής έκθλιψης της ελιάς χωρίς τη χρήση υψηλών θερμοκρασιών ή γενικότερα άλλων χημικών διεργασιών, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα πολύ καθαρό ελαιόλαδο με τεράστια οφέλη για την υγεία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για αυτή την εκλεπτυσμένη διαδικασία επεξεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η φυσική διαδικασία επεξεργασίας είναι διαδεδομένη στην Κρήτη και τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, όμως όχι σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι μεγάλοι παραγωγοί ελαιολάδου.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που περίπου το 80% του ελαιολάδου που παράγεται στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό παρθένο, δηλαδή υψηλότερης ποιότητας, όταν για παράδειγμα μόνο το 50% του ελαιολάδου που παράγεται στην Ισπανία είναι του ίδιου τύπου. Και το ποσοστό παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Κρήτη είναι ακόμη μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι λεπτομέρειες της παραγωγής Κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα Χανιά

Δεν είναι εύκολο να παράγεις ένα από τα υψηλότερης ποιότητας, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο. Αυτό όμως είναι κάτι για το οποίο περηφανεύεται η Κρήτη και ιδιαίτερα, τα Χανιά. Πέρα από τα μυστικά της σωστής καλλιέργειας των ελαιόδεντρων και της συγκομιδής των ελιών την κατάλληλη στιγμή και με τον καλύτερο τρόπο, υπάρχει και η διαδικασία μετατροπής των ελιών σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Αυτή η λεπτή διαδικασία πρέπει να γίνεται προσεκτικά, με τα καλύτερα από τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, όπως αυτά που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις της Creta Eleon. Ας δούμε όμως αναλυτικά τη διαδικασία επεξεργασίας των ελιών.

Στο πρώτο στάδιο, οι ελιές διαχωρίζονται από τα τυχόν εναπομείναντα φύλλα, κοτσάνια κ.λπ. και πλένονται σχολαστικά. Αμέσως μετά, οι ελιές πιέζονται. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια κατά τα οποία η διαδικασία αυτή της συμπίεσης γινόταν με μεγάλες πέτρες που σκαλίζονταν ειδικά για αυτόν το σκοπό, σήμερα τα σύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιούν ανοξείδωτους κυλίνδρους για να πιέσουν τις ελιές προκειμένου να παράγουν την πάστα ελιάς, όπως ονομάζεται.

Στη συνέχεια, αυτή η πάστα υποβάλλεται σε επεξεργασία με νερό. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η πάστα δεν πρέπει να θερμανθεί ώστε να διατηρηθεί το πλούσιο άρωμα και η γεύση της. Στην Κρήτη, η διαδικασία αυτή γίνεται σε θερμοκρασία μέχρι περίπου 25 βαθμών Κελσίου (το πολύ). Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούνται καλύτερα οι αρχικές ιδιότητες των ελιών. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται “ψυχρή έκθλιψη” και διακρίνεται από άλλες λιγότερο φυσικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν υψηλή θερμοκρασία για την εξαγωγή του ελαιολάδου.

Τέλος, το ελαιόλαδο διαχωρίζεται από αυτή την πάστα σε προχωρημένο στάδιο είτε με περαιτέρω συμπίεση, είτε με φυγοκέντρηση. Και έπειτα, το νερό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρείται από το τελικό προϊόν: και ιδού το περίφημο Κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Κρήτη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε το ιδιαίτερο, φρουτώδες άρωμα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Χανίων και αναγνωρίστε την προσπάθεια και την τεχνογνωσία που απαιτείται για την παραγωγή ενός από τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο!

Μοιραστείτε το